Over kloakker eller andre huller sidder der altid et dæksel. Dæksler kan være forskellig. Nogle er lavet af støbejern, andre af plastik eller beton. Fælles for dem er at de kan løftes af så du kan kravle ned under jorden.

Nogle gange kan man bliver overrasket over hvad der gemmer sig under jorden i en by. Der er et væld af gange og huller som orangeklædte mænd kan kravle ned i.

En hemmelig verden under jorden

Selvom det er spændende at kigge ned i hullerne, så er det sjældent en eksotisk oplevelse. Dækslerne dækker over servicehuller. Nogle gange er det pumpesystemer der kræver vedligeholdelse. Andre gange er det en kloak med spildevand.

Måske har du prøvet at løfte et dæksel – bare af nysgerrighed. De er ret tunge. Du kender bedst de runde kloakdæksler, men der findes også firkantede og rektangulære dæksler. Nogle er på hængsler og kræver en speciel nøgle.

Sådan åbner arbejderne et dæksel

Et dæksel kan nemt veje 50 kilo selvom der flere steder er krav om at dæksler højst må veje 25 kilo. Derfor kræver det en dækselløfter at åbne til jordens indre. Selvom du er stærk, så slider det på kroppen at løfte tunge dæksler.

Dæksler ligger ikke altid ergonomisk godt. De er typisk i jordhøjde. Nogle gang kan dækslet være hævet eller måske ligge under jorden. Dæksler der ikke ligger i plan med jorden er de sværeste at løfte. Men med en automatisk dækselløfter er det intet problem.

Dæksler løftes med vakuum

Du kan købe en dækselløfter hos ASP-produktudvikling. Den automatiske løfter virker ved hjælp af vakuum. En pumpe skaber et undertryk på en stor flade. Undertrykket får dækslet til at sidde fast og kan nemt løftes af. Det er præcis samme teknik der bruges til tunge fliser ved anlæg af fortov.