De fleste forbrugere er efterhånden klar over at klima og bæredygtighed er et fælles ansvar. Det er ikke kun op til virksomhederne og politikerne at sørge for at vi kan få klimavenlige produkter som økologiske råvarer og bæredygtigt tøj.

I sidste ende er det der bliver produceret, nemlig det der er efterspørgsel på.

De seneste par år har flere og flere forbrugere efterspurgt bæredygtigt tøj, hvilket også har resulteret i et større marked, men hvad er forskellen egentlig på bæredygtigt tøj og almindeligt tøj, og hvor og hvordan finder du det?

Kig efter mærkningsordningerne


Der findes flere forskellige mærkningsordninger inden for bæredygtigt tøj som du kan kigge efter.

Herunder Oeko-tex, også det danske svanemærket er begyndt at blive anvendt af tøjproducenter. Du kan også overveje esencia. Derudover kan du også kigge efter disse mærker:

⦁ Gots – et internationalt certifikat indenfor tekstilbranchen
⦁ Fairtrade – Økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtighed
⦁ FSC – et mærke der sikrer ordnede forhold under produktion af træ og papir.

Det er dog ikke alt bæredygtigt tøj der er certificeret, da det kan være dyrt for en lille tekstilproducent at deltage i de store mærkningsordninger.

Hvad er bæredygtig tøj


Bæredygtigt tøj er mange ting, og når du ved hvad det betyder, så ved du også hvad du skal gå efter og hvor du kan finde dit tøj.

Bæredygtighed handler i bund og grund om at tøjet ikke belaster miljøet mere i sin levetid end det har “kostet” at producere det.

Derfor er bæredygtigt tøj også tøj der holder i rigtig mange år. Tøj der er produceret uden skadelige kemikalier. Tøj der ikke bruger en masse Co2 under transport, f.eks. tøj produceret i lokalområdet osv.

Bæredygtighed handler altså ikke kun om kemi og materiale, men generelt om forbruget af ressourcer fra start til slut. Bærdygtighed tager også hensyn til det sociale asspekt og de mennesker der har med alt fra fremstilling til salg at gøre.