Køber du grønne juletræer? – Ja, selvfølgelig, men er de gode for miljøet? Det er nærliggende at tro at juletræer er naturlige og gode for naturen. Men sådan forholder det sig ikke helt. Derfor er producenterne af juletræer begyndt at tænke i alternative løsninger.

Brug og smid væk-juletræer er måske ved at køre på sidste julevers. Kunstige juletræer vinder frem fordi de kan laves meget naturtro. Men juletræer i potter har også fundet vej ind i stuerne.

Plantager med juletræer er ikke natur

For en bybo ser en juletræsplantage meget naturlig ud, men det er den ikke. Den er masseproduktion af juletræer som efter nogle år bliver fældet for at visne i en varm stue.

Træerne findes vildt i skoven, men plantagerne har træer der sjældent bliver mere end et par år gamle. Det betyder at træerne ikke har et naturligt økosystem. Juletræsproduktion sidestilles med landbrug og har et enormt forbrug af sprøjtemidler.

meget forurener et juletræ

Det lyder måske mærkeligt, men et juletræ forurener en hel del. Det er svært at forestille sig, men det skyldes transport og at vi vælger mere eksotiske træer at danse om.

Nordmannsgranen er det mest populære træ i Danmark, men rødgranen er mest klimavenlig fordi det vokser naturligt i vores skove. De eksotiske træer kræver mange kemikalier for at gro og holde farven.

Et juletræ producerer op mod 16 kilo CO2 fordi vi typisk transporterer træerne enkeltvis i biler.

Det bæredygtige juletræ

For at skåne miljøet kan du vælge rødgran og få det leveret i stedet for selv at starte bilen. Du kan også vælge juletræ i potte som kan genbruges år efter år. Eller du kan købe økologiske juletræer. Hos Lynge Nielsen Juletræer engros, har de specialiseret sig i at dyrke juletræer i potter. Det er godt for klimaet.