Ofte gælder det liv eller død, om der er en hjertestarter i nærheden. Du kan være med til at forøge chancen for at det bliver liv ved at indkøbe en AED hjertestarter til din institution, virksomhed eller butik. Både voksne og børn kan få hjertestop – og både voksne og børn kan yde førstehjælp med en hjertestarter.

Når det gælder livreddende førstehjælp, er tid den allervigtigste faktor. Om hjertestarteren befinder sig 1, 10 eller 30 minutter væk fra en bevidstløs person er altså ikke ligegyldigt. Og jo flere hjertestartere, der er offentligt tilgængelige, jo mere mindskes risikoen for varige mén.

I Danmark har vi længe haft fokus på at gøre hjertestartere tilgængelige. Men der er stadig huller i Danmarkskortet, når det kommer til den livreddende hjælp. Derfor er der ingen tvivl om at du gør en enorm forskel ved at indkøbe og opsætte hjertestartere i dit lokalområde.

Hjertestarteren er et gennemtestet produkt, som kun kan give stød ved de rigtige omstændigheder. Det betyder, at brugeren af hjertestarteren ikke har noget at frygte, når de skal give livreddende hjælp. Hjertestarteren analyserer den bevidstløse persons tilstand og puls, og giver kun stød, hvis det er hensigtsmæssigt, og når den livreddende person er klar til det.

Gør dit lokalområde tryggere med offentligt tilgængelige hjertestartere

Nogle gange er gode intentioner ikke helt nok til at gøre en forskel. Det gælder for eksempel, når der kun opsættes hjertestartere indendørs i butikker og institutioner, som har en begrænset åbningstid.

For at sikre den optimale dækning, bør man gøre hjertestarteren tilgængelig hele døgnet rundt, for eksempel ved at placere den udendørs, overdækket eller i et hjertestarterskab. Det er også en stor hjælp, hvis hjertestarteren er placeret så synligt som muligt og med lys og skilte omkring.

Markedet for hjertestartere er stort, og det er en god idé at undersøge de forskellige produkter, inden du investerer. Der er nemlig stor forskel i både pris og kvalitet. Heldigvis er der en række certificeringer, der kan guide dig i dit valg.

I 2 ud af 3 tilfælde med hjertestop har personen med hjertestop et hjerte, der ikke kan pumpe blodet rundt på grund af en forkert hjerterytme. Et elektrisk stød kan få gang i den normale rytme og stabilisere blodets cirkulation. En hjertestarter er altså en stor hjælp i statistisk set størstedelen af alle tilfælde af hjertestop.